Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Start Radioproject Theresiaschool

Start Radio project Theresiaschool

Op maandag 7 september ging het radio project, onder leiding van radio amateurs PA7ZEE (Geert Paulides) en PA1JF (Hans Focke), van start. 7 studenten van de Theresiaschool in Bilthoven gaan een radio ontvanger bouwen. Een radio ontvanger voor de middengolf en die zonder batterijen werkt.

Geert legde eerst van alles uit over radio golven. Zo kunnen radio golven verschillende lengtes hebben. Daarnaast hebben ze ook een frequentie (een 'trilling'), uitgedrukt in Hertz of Hz (en kHz, oftewel kiloHertz voor 1000 Hz). Voor het uitrekenen van de golflengte gebruikt men de formule : Golflengte = Lichtsnelheid/Frequentie.

Zo kunnen we bijvoorbeeld de golflengte van Radio 5 (747 khz) uitrekenen. De lichtsnelheid is 300 000 000 meter per seconde. De golflengte van Radio 5 is dus : 300 000 000/747 000 = 401,6 meter. (daar hebben we natuurlijk wel even een rekenmachine voor nodig!). Radio 5 is te ontvangen met de radio ontvanger die hier gebouwd wordt.


Voor het bouwen van de radio ontvanger moet er eerst een spoel worden gewikkeld. Dat is een plastic buis met een koperdraad er heel strak omheen gewikkeld. Een heel secuur werkje.
Om en in zo'n spoel ontstaat een magnetisch veld. De magnetisch energie die zo wordt opgeslagen kan worden gebruikt om een radio te laten werken.

Na het wikkelen van een spoel gaat elke student de zogeheten zelfinductie van die spoel meten, uitgedrukt in micro Henry.

Door nu een ferrietstaaf (een staaf gemaakt van de metalen ijzer, kobalt en nikkel) in die spoel heen en weer te bewegen kun je die zelfinductie variƫren.

De volgende keer wordt de werking van de elektronische componenten : Condensator en diode uitgelegd en wordt er verder gebouwd aan de radio.

 

Voor de liefhebbers : een morsekaart, downloaden en printen.

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?