Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Project Afvalbeperking Milgro

Project Afvalbeperking

In januari zijn 4 studenten van de Daltonschool De Margriet uit Rotterdam onder leiding van afvalexperts Sandra Vroombout en Alexander Lange van het bedrijf Milgro begonnen met hun project afvalbeperking.

Milgro levert diensten aan bedrijven op het gebied van afvalpreventie en grondstoffenbeheer. Oftewel: Vaak kun je afval voorkomen en in sommige gevallen is afval helemaal geen afval, maar een grondstof voor nieuwe producten. Dat zien we soms niet of we zijn er niet alert op.

Dit project is gericht op de autobranche. De eerste bijeenkomst was dan ook bij een autodealer : Mercedes-dealer Van Dijk. De kinderen hebben hier de werkplaats onderzocht op verspilling en op mogelijkheden om zaken die normaal worden weggegooid opnieuw te gebruiken. Dat is goed voor het milieu maar ook goed voor het bedrijf, want dat kan daarmee een hoop kosten besparen.

Tijdens een bezoek aan Milgro worden de bevindingen doorgenomen. Alexander zet alles op grote sheets en rubriceert de ideeën. Sommige zaken gaan over afvalbeperking, andere over het opnieuw gebruiken van afval als grondstof, maar er zijn ook veel ideeën voor het hergebruik van spullen die normaal worden weggegooid. Alexander en Sandra verbazen zich over de hoeveelheid ideeën en over de grondigheid waarmee de studenten te werk gaan. Hier wordt serieus gewerkt!

Na de limonadepauze is er tijd voor een rondleiding door het pand. Aan het plafond hangen plastic bakken met gebruikte batterijen, plastickorrels en ander waardevol afval.De stoelen waar men op zit zijn autostoelen, het koffieapparaat zit in een plastic afvalcontainer en Alexanders bureaukastje is een Kliko!

De studenten kijken verlekkerd naar de prachtige werkplek van de experts. Het bureau staat vol met allemaal originele hebbedingetjes en ze blijken allemaal met afval te maken te hebben, veel is zelfs van "afval" gemaakt. Alles is heel speels, dat is ook belangrijk, want hier worden creatieve nieuwe zaken ontwikkeld. Spelen is dus belangrijk, niet alleen voor kinderen! De computer is uiteraard ook heel interessant. Een paar kinderen weten al dat ze naar de Technische Universiteit Delft willen, en als je ze zo bezig ziet, dan gaat dat vast ook gebeuren.

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?