Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Ontslagrecht Wolfert Dalton Rotterdam

Ontslagrecht

 

Op Wolfert Dalton in Rotterdam is het project ontslagrecht gestart. 6 leerlingen van 2 tot en met 5 VWO gaan samen met expert mr Paul Melchers van advocatenbureau van Ruyven Advocaten uit Utrecht een ontslagzaak naspelen. Ze doen dat tegelijkertijd met een groep leerlingen van de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven. Wolfert Dalton gaat de ontslagen werknemer bijstaan en de Werkplaats behartigt de belangen van de werkgever.

Paul Melchers komt eerst wat uitleggen over het recht. Hij vertelt dat hij daar nog maar weinig van begreep toen hij begon met zijn studie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Je had van die dikke wetboeken met allemaal regels, maar wat ze allemaal betekenden? Er werd door de professor verteld over een zaak met een kelderluik dat openstond, waardoor er iemand inviel. Daar bleken allemaal juridische kanten aan te zitten, want wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor zo'n ongeluk? Degene die niet oplette en er in viel, of degene die er geen hekje omheen had gezet?

Voordat de leerlingen de casus kunnen gaan behandelen moeten ze natuurlijk eerst iets van het Nederlandse rechtssysteem weten. En een "casus", wat is dat eigenlijk? Paul Melchers  legt uit dat een casus een "geval" of "zaak" betekent. En in dit geval een juridische zaak namelijk een ontslagzaak. Zo'n casus wordt gebruikt om een bepaald rechtsgebied te bestuderen. Als je rechten gaat studeren, dan krijg je heel veel casussen voorgelegd.

Een advocaat is iemand die mensen of instanties bijstaat in rechtszaken. Voordat je advocaat kunt worden moet je rechten hebben gestudeerd aan een universiteit. Daarna ben je eerst een paar jaar advocaat-stagair. Niet iedereen die rechten heeft gestudeerd wordt advocaat. Sommigen worden rechter, maar veel anderen gaan als jurist voor een bedrijf werken.

Paul laat zijn toga met een witte bef zien. Advocaten dragen die tijdens de zitting zodat er geen onderscheid kan worden gemaakt naar bijvoorbeeld de kwaliteit van kleding die een advocaat draagt of door de manier waarop hij zijn geloof uit. De vorm van die toga's is en detail vastgelegd in een koninklijk besluit.

Het recht is opgeknipt in verschillende onderdelen. Je hebt bijvoorbeeld strafrecht, over zaken als diefstal, geweld of zelfs moord. Staats- en bestuursrecht gaat over de indeling van Nederland en het bestuur daarvan. Het ontslagrecht dat in dit project wordt behandeld is onderdeel van het zogeheten privaatrecht. Voor het ontslag van een leraar is dat weer anders geregeld, want een leraar is een ambtenaar en daarvoor geldt dan weer het bestuursrecht.


De ontslag-casus zal gaan over een werknemer van een slijterij die alcoholische drank heeft verkocht aan een minderjarige. Zijn leidinggevende heeft hem daarom direct geschorst, want dat is een strafbaar feit.  In januari zullen de leerlingen van de Wolfert Dalton een brief ontvangen van de groep van de Werkplaats, met waarschijnlijk een aankondiging van ontslag. Geen leuk begin van het nieuwe jaar! Na wat correspondentie over en weer zal de zaak worden voorgelegd aan een echte kantonrechter en dan zal onder andere blijken wie de juridische regels het best heeft toegepast. Spannend!

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?