Radiotechniek
Elektromagnetische golven zijn overal om ons heen. Een deel kun je zien, dat is gewoon licht. De rest zie je echter niet, toch zijn ze er. Een bepaald deel van die golven noemen we radiogolven. Daarmee kunnen we geluid en gegevens over hele grote afstanden versturen, tot wel ver in de ruimte.
Geert Paulides (of zoals radioamateurs schrijven : 73 de geert pa7zee) is een radiozendamateur. Dat is iemand die een officiele zendvergunning heeft (voor het ontvangen van radiogolven heb je in Nederland geen vergunning nodig). Hij is lid van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland, VERON.
Geert gaat uitleggen hoe een radiozender en een radio-ontvanger werken. Hoe zit dat met frequentie en golflengte? Kun je met een mineraal radiosignalen hoorbaar maken? Is het mogelijk om een kompas de verkeerde kant op te laten draaien zonder dat daar een magneet aan te pas komt? Wat betekenen die gekleurde ringetjes op een weerstand?
De studenten gaan hun eigen, echte radio-ontvanger bouwen, die zonder batterijen of stopcontact werkt. Met een oscilloscoop gaan ze de ontvangen radiosignalen in hun radio zichtbaar maken. Met een computerrekenprogramma gaan ze de resonantiefrequentie uitrekenen.
Aan het einde van het project gaan de studenten zelf radioverbindingen maken met radiozendamateurs in bijvoorbeeld Engeland of Duitsland.
Hans Christian Örsted, ontdekte het verband tussen elektriciteit en magnetisme. |
James Clerk Maxwell, is één van de beroemdste natuurkundigen en stelde de theorie van de elektromagnetische golven op. | Heinrich Hertz ontdekte de radiogolven, naar hem is de eenheid van frequentie genoemd : Hertz. |
Hier kun je de Veron-DVD 'Welkom in de wereld' downloaden en een kort filmpje bekijken.