Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Bezoek Dimes Julianaschool

Bezoek aan Dimes op de Technische Universiteit Delft

Woensdag 22 april 2009 vond er een bezoek plaats aan Dimes in Delft. Ter afsluiting van het chipsproject hebben kinderen van de Julianaschool samen met hun expert Loek Colussi, daar een zogenaamde cleanroom bezocht. Een cleanroom is een ruimte die zoveel mogelijk stofvrij moet worden gehouden, omdat daar chips en onderdelen die nodig zijn voor het maken van chips worden gemaakt. Zelfs het kleinste stofdeeltje kan problemen opleveren voor de microscopisch kleine structuurtjes die in het silicium worden geƫtst.

 

Eigenlijk mogen er geen kinderen in een cleanroom komen, maar Dimes heeft een uitzondering gemaakt voor de bollebozen van de Basisuniversiteit. Drs. Cassan Visser van Dimes, ontving onze studenten en heeft in het kort de produktiefasen van het maken van een chip uitgelegd. Er waren voorbeelden van 'wafers' (plakken met chips), een staaf silicium, een metaal waar de chips van gemaakt zijn en allemaal voorbeelden van chips. Ook heeft hij laten zien wat er allemaal nodig is om een cleanroom te laten werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de uitleg konden de studenten de cleanroom in. Eerst omkleden! Zelfs het kleinste stofje, huidschilfertje of haartje moet binnenboord blijven. Je hoofd moet helemaal ingepakt worden, je moet een kapje voor je mond, handschoen en aan en twee paar pantoffels!

 

Binnen zijn er verschillende ruimtes. De ene moet schoner zijn dan de andere, daar mag je als bezoeker dan ook niet in. Sommige ruimtes zijn geel verlicht. Dat komt omdat er wordt gewerkt met lichtgevoelig materiaal.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Zoals je ziet een fantastische middag, we zijn Dimes enorm dankbaar dat dit mogelijk was.

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?