Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Bezoek NXP Nijmegen Chipsproject WP

Bezoek NXP Nijmegen Chipsproject WP

 

 Op 9 december 2009 gingen 6 studenten van het chipsproject van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven samen met hun expert Loek Colussi, op bezoek bij NXP Semiconductors in Nijmegen. NXP was vroeger (voor 2006) onderdeel van Philips, het hoofdkantoor staat in Eindhoven. NXP maakt chips voor allerlei toepassingen. Voor apparaten in huis, zoals telefoons, televisies, satellietontvangers, voor chips in auto's en nog veel meer.


Joop Bruines van NXP ontvangt onze studenten in het kleine museum tussen de enorme gebouwen waar de "cleanrooms" zijn gevestigd (de laboratoria met heel schone lucht, waar de chips worden geproduceerd). Hij vertelt eerst wat over het bedrijf en de producten die er worden gemaakt.


In het museum is een tentoonstelling gevestigd die de ontwikkeling van geïntegreerde circuits laat zien. Waar vroeger een hele kast voor nodig was, wordt samengevoegd op steeds kleiner wordende plakjes silicium. 

Tijdens de uitgebreide tocht langs en door de gebouwen op het terrein vertelt Joop Bruines dat het overgrote deel van de installaties bedoeld is om de lucht te filtreren. Zelfs een heel klein stofje kan de minieme structuurtjes op een chip kapot maken.

In het hoofdgebouw, dat er van boven uitziet als een chip, zijn maar een paar verdiepingen in gebruik voor de chipsproductie. De rest staat vol met allerlei filterapparatuur.

Werknemers moeten pakken aan en kapjes op. Goed de haren binnenboord houden!  Hij vertelt verder dat bij een hele grote chipmaker in de Verenigde Staten : Intel, werknemers in een soort ruimtepakken rondlopen.Bij NXP werken ze met apparaten die van binnen vacuüm gezogen zijn.

Helaas mogen er geen foto's gemaakt worden van de fabrieken. Voor meer informatie over hoe het er daar aan toegaat : kun je kijken bij werkbezoek Dimes Delft.

 

Iedereen bedankt Joop Bruines en NXP voor de interessante middag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?