Basisuniversiteit

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Bezoek FOM-Instituut voor Plasmafysica Julianaschool

Bezoek aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen

Op woensdag 1 juli 2009 ging de groep Sterrenkundestudenten onder leiding van hun expert Richard de Jong op bezoek bij het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen in Nieuwegein. Op dit instituut wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kernfusie als energiebron.


Onze delegatie werd ontvangen in het kasteel Rijnhuizen, dat naast de laboratoria van het FOM staat.

Dr. Erik Min gaf daar uitleg, over de basisprincipes van de kernfusie en de problemen die nog moeten worden overwonnen om daar energie mee op te wekken.

Aan de hand van een aantal proeven liet hij de logica van de vorm van een fusiereactor zien en de speciale eigenschappen van een plasma. Het gloeiend hete plasma (van wel 150 miljoen graden!) wordt door een soort grote magnetron elementen verwarmd en wordt door een ring van sterke magneten op zijn plaats gehouden.



Ondanks die sterke magneten kunnen er deeltjes uit het plasma lekken. Deze "vuile" deeltjes moeten weggewerkt worden, zodat ze de plasmareactie niet gaan verstoren. Het magnetische veld moet daarvoor een bepaalde vorm hebben.

De "vuile" deeltjes worden onderin de zogenaamde Torus (de ring van magneten waarin het plasma zich bevindt) gemanoeuvreerd, waar ze worden weggezogen.

ITER is een nieuwe kernfusie-reactor die in het Zuid-Franse Cadarache wordt gebouwd. Men wil met deze reactor aantonen dat kernfusie een haalbare, schone en onuitputtelijke energiebron is. Daarvoor moet deze installatie meer energie genereren dan nodig is om het plasma op te wekken en in stand te houden (dat lukt nu namelijk nog niet). Het is een grote internationale samenwerking tussen de Europese Unie, de Russische Federatie, Japan, China, de Verenigde Staten, Zuid Korea en India.De reactor is pas rond 2020 klaar.

Voor ITER wordt door het FOM onderzoek gedaan naar de invloed van het plasma op reactor-wand-materiaal. Daarvoor is er een experiment opgebouwd, de Pilot-PSI (Plasma Surface Interaction). Iedereen moet een speciale UV-bril op en als je een pacemaker hebt, dan mag je niet naar binnen door de sterke magnetische krachten.

 

 

Binnenkort wordt de Magnum-PSI in gebruik genomen. Deze is veel groter dan de Pilot-PSI en wordt het enige experiment dat de dichtheid, temperatuur en het magneetveld zoals dat wordt verwacht in de ITER kan nabootsen.

Nog niet alle onderdelen zijn aangekomen, Erik vertelt dat voor het plaatsen van de grote magneten zelfs het dak er af moet!.

Met grote tegenzin moeten we de middag afronden, vaders, moeders en de muzieklessen wachten.

Het was een fantastische middag, grote dank aan Richard de Jong en Erik Min.

 

Interessante links :

De site van Richard de Jong

www.fusie-energie.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef je mening :

Wat vind je van de Basisuniversiteit?